Història de Falcons

BREU HISTORIA DE LA MASIA DE SANT OLEGUER

Les Rieres i barrancs que conflueixen al riu Ripoll per aquets entorns, han estat habitats per l’home d’ençà de les primeres passes d’aquest per aquests indrets. La cultura de l’anomena’t període campaniforme (neolític) va tenir ja aquí la seva presencia, com ho conformen els gots i restes humanes trobats, i a patir d’aquí tribus ibèriques (descobriments a Can Roqueta).

via i vil·les romanes (La Salut), i posteriorment l’emigració dels 50 en els seus barrancs i coves (camp dels cartrons), han estat usuaris successius d’aquests indrets.

No és doncs d’estranyar que des del segle XII es doni forma una gran casa pairal que domini tot l’entorn, amb terres cultivables i fonts que li proporcionin aigua abundant.

Si històricament aquests barrancs i fonts, van atreure l’home als seus inicis de la prehistòria, posteriorment potser alguna petita cova natural i més tard les excavacions van fer del barranc de Sant Oleguer (el 1945) un barri marginal de la ciutat, les coves,

que aviat es va estendre pels terrenys del Molí i ompliren el Camp dels Cartrons de barraques, on es va arribar a construir un porxo com una petita capella per a la missa dels diumenges, habitacles que van fer servir fins i tot de base per a la pel·lícula de Joan Blanquer i Ramon Bardés “El nostre pa de cada dia”.

Una sèrie de circumstancies socials i econòmiques en les seves rodalies van fer posteriorment que la construcció de vivendes individuals, amb jardí inclòs, donessin vida a un altre barri, model i únic en el seu gènere a Sabadell, el de García-Planas, Nostra Llar, obra de l’empresari sabadellenc que li donà nom.

Desprès l’entorn va seguir transformant-se amb les vivendes de Sol i Padrís, per acabar amb les pistes d’atletisme i la bassa, complex esportiu que fa d’aquest racó ciudatà el més visitat del terme municipal per propis, però també per persones dels pobles propers.

La Masia, ha quedat centrada al barri i en la part alta del barranc dominant tot un entorn, que atrau per la seva bellesa des de l’exotisme de les pites i figueres de moro, a les vessants verdes de Can Roqueta, i mostra una bella construcció que s’ha mantingut a través dels segles, el Pou del Glaç, avui recuperat com a element arqueològic a visitar.

S’han perdut fonts, ja no hi ha barrancs que feien que la masia quedés com a guaita sobre el Ripoll, un l’actual plaça de Nostra Llar, l’altre l’avinguda de Pablo Iglesias cap a les pistes, però tot això ha fet que la masia, ara mig oculta pels arbres, però amb la seva balconada sobre aquest nou parc, que com a futur pròxim ja va adquirint aquesta bellesa de ser el millor i més gran parc de la ciutat, el del riu Ripoll. Però és obligat sobre la masia de Sant Oleguer esmentar el que ha significat per aquesta masia, els Falcons.

La Masia al final dels anys cinquanta i accelerat als seixanta, l’edificació es degradava i necessitava trobar-li, a part una rehabilitació, un destí, a ús segur i concret. I això ho va aconseguir al fer-se’n càrrec aquesta entitat.I així es va veure per la ciutadania, com es reflexa al Diari de Sabadell de 8/6/1977, que reproduïm “LA MASIA DE SANT OLEGUER, SALVADA.”

La seva ressonància en l’home del carrer celebrant aquesta adquisició com a valida per la seva conservació, més tenint present que per llavors desapareixeria la Masia de Borgunyó, es va posar de manifest a l’enquesta que dotze persones, es publicà al diari local, el 25-06-1977. També aquesta ressonància a la ciutat, la torna a reproduir novament el Diari de Sabadell, el 3-12-1977, amb una altra pàgina sencera, celebrant la inauguració del local, amb un títol que convé recordar:“Masia Sant Oleguer: Rentabilidad social. El esfuerzo y el entusiasmo del Club Falcons ha hecho posible que la vieja casa Pairal se salve y pase a engrosar el patrimonio de la entidad como local social.”

Durant aquests anys, les activitats s’han reafirmat i les sardanes, havaneres, exhibicions de balls populars, castellers, concursos d’arròs, menjars populars o conferències i exposicions, són habituals en les seves festes, aplec i qualsevol motiu que la direcció de Falcons aprofita per organitzar les seves activitats, per convocar els seus socis i com a entitat oberta, convidar a tots els sabadellencs a participar-hi.

Simón Saura i Conesa

8 de novembre de 2002

Recull històric sobre la historia de la masia de Sant Oleguer des dels inicis, segle XII, amb motiu dels 125 anys de Sabadell Ciutat.